De trinxera cultural a metròpolis transnacional: benvinguts a l'Amèxica que Trump no dividirà

"Venim tots els hiverns i després de fer la revisió mèdica i comprar a la farmàcia, ens ho passem bé", conta Jimmy, mentres sopa a un restaurant mexicà, a esta reportatge d'Univisión. Ell i altres cinc parelles d'amics han conduït tres dies des del Canadà fins Los Algodones, un "poblado" de la frontera nord mexicana que acull més de dos-cents consultoris dentals.

Turismo sanitario en Los Algodones, México
Souvenirs i clíniques dentals als carrers de Los Algodones - Review de la visita mèdicaloveyourrv.com
Com ell, vora 8.000 visitants estrangers -del Canadà i els EUA- acudeixen diàriament amb els seues caravanes a Los Algodones, atrets pel turisme sanitari impulsat des de la dècada dels 70. Bon clima i preus baixos -incloent els tractaments farmacèutics- han fet créixer la població des dels cinc-cents habitants al 1970 fins als més de sis mil actuals.

Amèxica - Dreamline Cartography
De Tijuana (MX) - San Diego (EUA) a Matamoros (MX) - Brownsville (EUA), un mur fronterer de 3.200 quilòmetres -planejat per l'administració Clinton i culminat amb Obama al marc de l'Operació Gatekeeper- s'ha convertit en la columna vertebral d'Amèxica. Més de 14 milions de persones viuen als estats transfronterers entre Estats Units i Mèxic.

Al 1982, el govern mexicà va crear el Programa Cultural de las Fronteras amb el propòsit de reafirmar la identitat mexicana davant la influència estatunidenca, especialment a la frontera nord. L'antropòleg Nestor García ens explica que als 80, el programa "es va orientar per una definició de la identitat que podriem anomenar mesoamericana, establida des del centre de Mèxic". Al voltant del D.F., la influència indígena era molt més forta que a les àrides terres del nord, i això encara va allunyar més als nortenys del Govern Federal: altra volta divergència entre centre i perifèria.

El Sherby Park ha quedat dividit pel mur i el pont fronterer. El 98% dels habitants d'Eagle Pass (Arizona) són d'origen mexicà i treballen a una fàbrica de cerveses, al costat mexicà de la frontera. - PBS Arizona
Així, els essencialistes del D.F. plantegen les relacions amb els EUA com a "agressió" o "influències desnacionalitzadores", convertint les ciutats de la frontera en una trinxera, un mur de contenció contra la penetració cultural estatunidenca. La vulnerabilitat dels estats fronterers es percep "per la falta de tradicions culturals pròpies, de bens i monuments, de referències artístiques o de classes dominants cultes", com recopila el sociòleg Víctor Zuñiga, menyspreant la cultura populars de la zona fronterera.

No obstant això, finalment el PCF va aconseguir descentralitzar les polítiques culturals mexicanes i impulsar Tijuana com a capital cultural. Es va fer entenent que la seua identitat era poliglota, cosmopolita i líquida: inevitable si conviuen amb seixanta milions de desplaçaments anuals entre Tijuana i San Diego, la part de la ciutat ubicada al costat nord-americà del Mur. Com apunta l'antropòleg Renato Ortiz, "les cultures nacionals es pensen cada vegada menys per oposició a l'estranger i es reconfiguren hibridant els seus elements originaris amb les d'altres societats".

Els Cog·nate són un col.lectiu d'art que actua a cavall de Califòrnia (EUA) i Baixa Califòrnia (MX) col.laborant amb comunitats de venedors ambulants, venedores indígenes del top manta i artesans de La Línea que fan negoci al pas fronterer de San Ysidro. A l'imatge, una estació de ràdio pirata fronterera - Misael Díaz
Mentres a Tijuana el col.lectiu Intransigente commemora amb una performance la memòria d'Anastasio Hernández, un treballador mexicà assassinat per la patrulla fronterera de San Ysidro, al San Diego Museum Art Omar Pimient llig poemes en castellà mentres John Pluecker l'acompanya en anglés.

L'activitat cultural transfronterera va en augment i els mitjans es fan ressó del nou relat que s'està construint a esta xarxa de ciutats transfrontereres. Encara que com a Los Algodones, els passos fronterers fonamenten l'activitat econòmica de la zona, paradoxalment cap mur fronterer podrà segregar esta xarxa de complicitats que està vertebrant un nou territori: Benvinguts a Amèxica.

PD. Desconec perquè als mass mèdia espanyols s'esmenten només les ciutats frontereres mexicanes, obviant les estatunidenques. Sorprén a més que es faja només per parlar de delinqüència i empobriment.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada